Recepty > polévky > zelňačka z čerstvého zelí
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 malá hlávka zelí (500-600 g), 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1,25 litru vody nebo vývaru, 1 velký syrový brambor, sůl, mletý pepř, polovina lžičky drceného kmínu, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 200 ml smetany na vaření, 1 lžíce mleté sladké papriky
Recept na přípravu:
Hlávku čerstvého zelí rozdělíme na čtvrtky, omyjeme, vyřízneme košťál a nakrouháme na nudličky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přisypeme nadrobno pokrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Zasypeme moukou a připravíme si světlou jíšku, do které přilijeme vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, přidáme koření, prošleháme a uvedeme do varu. Vaříme 10 minut, poté přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhaný syrový brambor a vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud zelí nezměkne. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Na zbylé lžíci másla krátce zpěníme mletou papriku a ihned jí přelijeme porce polévky.
Další recepty:
Čínská pikantní polévka do které přidáme nastrouhaný zázvor.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Krabí polévka s provensálským kořením.
Silná česnečka do které vmícháme rozmíchané vajíčko s nastrouhaným sýrem.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky chutná s bílým pečivem.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Česnečka s vajíčkem posypaná ementálem.
Zelňačka s mrkví chutná nejlépe druhý den.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a kořenovou zeleninou.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud je jídlo teplé.
Čočková polévka se zeleninou a rozmačkaným česnekem.
Zelňačka z hlávkového zelí
Ochutnejte recept zelňačka z čerstvého zelí.