Recepty > polévky > zelňačka z kysaného zelí
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g kysaného zelí, 2 litry vývaru z kostí, 10 dkg sádla, 10 dkg hladké mouky, 1 cibule, kmín, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1/2 kg brambor, 2 nožičky klobásy, sůl, 1 feferonka, mletá paprika, zakysaná smetana
Recept na přípravu:
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme zvlášť a dáme až do hotové polévky. Zelí překrájíme a vaříme ve vývaru z kostí s bobkovým listem, kmínem a kouskem feferonky do měkka. Na sádle osmažíme cibuli, kterou vyjmeme a do zbytku tuku přidáme mouku a uděláme jíšku. Do vlažné jíšky vmícháme mletou červenou papriku. Do uvařeného zelí přidáme vařené brambory, klobásu nakrájenou na kolečka, osmaženou cibuli, jíšku a řádně provaříme. Do hotové polévky přidáme rozetřený česnek, zakysanou smetanu a necháme přejít varem. Zelňačku dochutíme a podáváme.
Další recepty:
Bramborový salát s fazolemi bílými.
Česnečka s kroupami předem uvařenými.
Houbová polévka na kyselo houby vaříme.
Bílá bramboračka do níž přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Uzená fazolová polévka z předem namočených fazolí.
Bramboračka s kroupami které společně s cibulí osmažíme dozlatova.
Zelňačka s uzeným masem kterou dochutíme podle chuti solí a pepřem.
Polévka z klobásy nakrájené.
Kulajda z hlívy s octem s vejci na závěr.
Bílá zelňačka bez masa z pokrájeného zelí.
Krkonošské kyselo podáváme s ve slupce uvařenými brambory.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Jelítková polévka s kroupami
Zelňačka z kysaného zelí přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.