Recepty > polévky > zelňačka ze Slovenska
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 cibule, lžíce rostlinného oleje, 400 g kysaného zelí, 4 brambory, 100 g sušených švestek bez pecek, 1,5 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 200 g paprikové klobásy, polovina lžičky mleté sladké papriky, špetka pepře, sůl, 100 ml smetany, petrželka
Recept na přípravu:
Cibuli nakrájíme a lehce osmahneme na oleji. Přidáme zelí, přilijeme litr vody a vaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, švestky nakrájíme na půlky a přidáme do polévky. Mezitím ze sádla a mouky připravíme tmavší jíšku, klobásu nakrájíme na kolečka. Po půlhodině vaření vmícháme do polévky jíšku a přidáme klobásku, povaříme 5 minut, zjemníme smetanou a na talíři ozdobíme petrželkou.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Polévka z cukety do které všleháme zakysanou smetanu a bylinky.
Ukrajinský boršč z hovězího masa.
Houbová polévka se smetanou ozdobená petrželí.
Zelňačka s klobásou ke které můžeme přidat cukr.
Svíčková z dýně hokaidó s tofu.
Polévka z hlávkového zelí smetanu k ní podáváme zvlášť na misce.
Masové kuličky v rajské omáčce podáváme s vhodnou přílohou.
Fazolačka s uzeným masem a brambory.
Chřestový krém vaříme 10 minut.
Omáčka na špagety z rajčat a zeleniny.
Zelňačka z čerstvého zelí s nastrouhaným bramborem.
Polévka z cukety a brokolice se lžící kysané smetany.
Bramboráky se zelím
Zelňačka ze Slovenska přináší na české talíře svoji chuť.