Recepty > moučníky a dezerty > žitný chléb s ovesnými vločkami
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g žitného šrotu, 350 g žitné mouky, 25 g pšeničných otrub, 20 g droždí, 50 g domácího kvásku, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 4 lžičky ovesných vloček na posypání, Hera na vymazání formy
Recept na přípravu:
Šrot, mouku, otruby a sůl smícháme v míse na sucho. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, přidáme domácí kvásek a s troškou vlažné vody a mouky umícháme v důlku řídké těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a ponecháme v teplé místnosti, až kvásek vykyne. Potom posupně a opatrně přidáváme vlažnou vodu a vypracujeme vláčnější pružné těsto. Těsto nesmí být příliš tuhé, protože otruby a šrot během kynutí bobtnají. Těsto dobře prohněteme, urovnáme v míse, lehce posypeme moukou a pod utěrkou necháme v teplé místnosti kynout 45 minut. Potom utvoříme podlouhlý chleba. Necháme pod utěrkou znovu kynout 45 minut. Nakonec potřeme povrch těsta vodou a posypeme ovesnýni vločkami. Troubu předehřejema na 200 °C, před vsazením chleba, vložíme nádobu s horkou vodou. Pečeme při 200 °C, až chleba na povrchu začne hnědnout. Poto teplotu snížíme na 160 °C. Celková doba pečení je 45-50 minut. Po vyjmutí chleba postříkáme vodou a přikrytý utěrkou necháme důkladně vychladnout.
Další recepty:
Knedlíčky z droždí zaváříme 5-8 minut.
Kvásek z droždí necháme odležet.
Chlebová polévka do které přidáme rozkvedlané vajíčko.
Chlebové placky opékáme na pánvi.
Chléb s podmáslím upečeme.
Pizza těsto pečeme do zlatava 20-25 minut.
Koprová omáčka z podmáslí do které přilijeme smetanu.
Chlebové placky na grilu podávejte potřené olejem.
Moravské kynuté koláče by neměly příliš ztmavnout.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Jogurtové těsto na pizzu poklademe různými ingrediencemi.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Dip do tortilly necháme rozležet.
Žitný chléb z kvásku
Žitný chléb s ovesnými vločkami vykouzlí na stole lahodnou chuť.