Recepty > polévky > zrzavá polévečka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2,5-3 litry vývaru, 1 větší cibule, 2 hrsti nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (směs mrkev, petržel, celer), trochu vegety
Pucíky - noky: 2 lžíce másla, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekané pažitky, 3 lžíce grilovacího koření, pokud je potřeba - trochu vody (záleží, jak jsou velká vejce)
Recept na přípravu:
Vývar uvedeme do varu, dáme do něj vařit zeleninu a nakrájenou cibuli. Mezitím si připravíme těsto na noky (o hustotě asi jako krupicová kaše). Těsto si rozetřeme na mokré prkénko, příborový nůž máčíme ve vroucí polévce a nejprve si podélně těsto na prkénku rozdělíme na pruhy. Z pruhů pak odkrajujeme kousky do vroucí polévky. Povaříme, když jsou noky i uvnitř uvařené, polévku dochutíme, případně osolíme a odstavíme.
Další recepty:
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Bramborový guláš s klobásou a paprikou.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Zeleninová polévka s krupičkou je ozdobená pokrájenou petrželkou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Lívance s ovesnými vločkami podáváme posypané skořicí.
Rychlá zeleninová polévka
Zrzavá polévečka má své chuťové kouzlo.